woensdag 29 februari 2012

2D

'Just what is it that makes today's homes so different, so appealing?' richard hamilton 1956Beeldaspecten


Hoe wordt het beeldaspect licht bij ons 2D-beeld toegepast?
direct licht: er is een direct licht vanuit de woonkamer.
lichtbronnen: de lichtbronnen die we hier zien zijn; licht van buiten en lampen.

Hoe wordt het beeldaspect ruimte bij ons 2D-beeld toegepast?
Afsnijding: dit betekend dat het beeld zo getekend is dat het lijkt alsof het buiten het beeld verder gaat. Zo lijkt in dit beeld de trap nog verder door te lopen en krijg je het idee dat de bank nog verder doorloopt waardoor de kamer dusgroter is dan wat je ziet.
dimensie: het gaat hier om een 2D dimensie. er is een plat vak waarbij geen sprake is van diepte of tijd.
lijnperspectief: een goed voorbeeld hiervan is de trap. De lijnen zijn op zo'n manier getekend dat het steeds kleiner lijkt te worden. Ook lijkt er hierdoor heel veel diepte in deze trap te zitten terwijl het in werkelijkheid gewoon een plat vlak is.
Overlapping: het over elkaar heen laten vallen van beelden zodat je een ruimtelijk gevoel krijgt.
In dit beeld is dit vollop aanwezig. Zo heb je de elleboog van de vrouw die voor de televisie zit. De man staat zowel voor de bank, het raam als de trap, de rode bank staat voor de voet van de man en de lollipop bedenkt de man de bank en de grond. Dit geeft het gevoel dat er heel veel ruimte is. Ook wel ruimte suggesties genoemd.


Hoe wordt het beeldaspect vorm bij ons 2D-beeld toegepast?
beeldvlak: in dit geval is het geheel het beeldvlak. Je ziet er geen witte randen om heen en ook is er geen afbakening van het geheel te zien.
Dynamisch: het suggereerd dat er beweging is. Dit is zichtbaar door de vrouw op de trap. De manier waarop haar benen staan geeft aan dat ze omhoog loopt. Ook het hoofd van de vrouw op tv laat beweging zien. Je ziet dat ze net de telefoon heeft opgenomen en op het punt staat haar hoofd weer op zij te bewegen. Voorin zie je ook nog een geluidsset deze suggereerd dat hij draait en dat er dus geluid uit komt.
patroon: op het vloerkleed is een duidelijk terugkerend patroon te zien. Een witte ondergrond met iedere keer weer zwarte krullen er overheen. een ander soort patroon wat te ontdekken is is het patroon binnen de getoonde beelden. Alle beelden geven vernieuwing aan. Alles wat hier te zien is was ± 5 jaar voor dat deze collage gemaakt werd ondenkbaar.
vormcontrasten: een duidelijk contrast is rond/hoekig. De personen zijn allemaal heel rond wat afstaat tegen de hoekige achtergrond waarop zij vertoond worden. ook hebben we nog groot/klein. iets wat verweg is wordt kleiner uitgebeeld dan dat wat dichtbij is. Als je kijkt naar de mensen zie je dat de man het groots is uitgebeeld. De vrouw op de trap zie er je heel klein achter. De vrouw die op de bank ligt zit er qua grote een beetje tussen in. Je ziet hierdoor heelgoed dat er diepte is en dat de ene oersoon veel dichterbij staat dan de andere persoon. De radio heeft ongeveer de zelfde grote als de tv. Iedereen weet dat in werkelijkheid een tv veel groter is dan een radio. Hierdoor is de diepte goed duidelijk en zie je dat de radio dichterbij staat dan de tv.


Hoe wordt het beeldaspect kleur bij ons 2D-beeld toegepast?
kleurcontrasten: Een duidelijk contrast is donker/ kleur. aan de ene kant is er veel gewerkt met zwart, wit en grijs tinten terwijl je daarop juist weer veel opvallende kleuren zoals rood gebruikt ziet waardoor aller er meteenuit springt.


Hoe wordt het beeldaspect compositie bij ons 2D-beeld toegepast? '
Overall compostie: De onderdelen zijn verspreid over heel het vlak en liggen niet allemaal op één centraal punt.


beeldbeschouwing in het basisonderwijs

Doet het beeld je ergens aan denken? Hoe zal dat komen?
dit is een persoonlijke vraag die ieder kind voor zich moet beantwoorden aangezien ieder kind het op zijn of haar met iets kan associëren
Wat zie je allemaal in dit beeld?
een lollypop, televisie/radio, ford-logo, pin-up = sexuele vrijheid, de maan, ingeblikte ham, stofzuiger en zelfbewust gespiert mannen lichaam.
Wat gebeurd er in de voorstelling?
Op het affiche poseren een ontzettend gespierde man en een naakte vrouw te midden van een woonkamer vol eigentijdse consumptieartikelen. Ze zijn zodanig geplaatst dat het een ironische aanblik geeft; een onechte samenstelling van de werkelijkheid. De tekst op het affiche op de achtergrond luidt ‘Young Romance’ en wordt gebruikt om het geluk van het materieel welvarende echtpaar te benadrukken. Zo zien we bijvoorbeeld de nieuwste stofzuiger die het leven nog aangenamer lijkt te maken en draagt de lampenkap het merk ‘Ford’, een populair automerk destijds.
Wat zou de kunstenaar met dit beeld bedoeld hebben?
Hamilton lijkt ons te willen voorschotelen van hoe absurd het is hoe wij leven.Hoe de reclame ons leven beïnvloedt en wij dit klakkeloos overnemen als levende marionetten. Het affiche zit propvol elementen die voor ons allemaal bekend en gewoon zijn, maar die nog niet eerder zo bij elkaar gecomponeerd zijn in een beeld.
zou jij deze compositie boven je bed willen hangen? waarom wel of niet?
dit is een persoonlijke vraag die ieder kind voor zich moet beantwoorden. Ieder kind vormt zijn eigen mening en bepaald voor zichzelf of het hem wel of niet boeit.
de antwoorden op deze beeldbeschouwende vragen zal ik van de week plaatsen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten